Kategória
kulturális örökség
turizmus és vendéglátás
Logó

Az ősz a betakarítás, a szüret időszaka. Egyben a szőlősgazdák, a bor ünnepe is.

A fesztivál elődje volt a több mint 20 évvel ezelőtti Barokk Napok, amelyen a kulturális rendezvények mellett fontos szerep jutott a kulináris programoknak is. Ezt követően Pápai Történelmi Napok, majd 2011-től Pápai Bornapok elnevezéssel élt tovább a rendezvénysorozat, kibővült gasztronómiai választékkal. A csaknem 20 történelmi borvidék termékei mellett a magyar hagyományokat erősítő pálinkafőzők termékeit, gyümölcsleveket, szörpöket is megtalálhattuk.

2014-től a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál fő „menüje” a csülök és cicege, melyet többféle elkészítési módban kóstolhattunk meg. Mellette az ország különböző borvidékeinek kínálatával, a helyi, hagyományos népi konyha termékeivel várta a vendégeket. A somlói bor, mint a Somló, a környék borvidékének híres nedűje nem hiányozhat a város borkínálatából. Az étel, ital mellé szórakoztató programokat, zenét, táncot, színi előadást kínáltak. A népszerű nagyzenekari koncertek mellett a helyi, környékbeli amatőr művészeti csoportoknak is lehetőséget biztosítottak a bemutatkozásra. A művelődési központ évről évre megújuló elemekkel gazdagítja a fesztivált.

A fesztivál a helyi gasztronómiai hagyományok és kulturális értékek ápolásában, közösségépítő szerepének és városunk jó hírének terjesztése szempontjából is fontos rendezvény.