A savanyú káposzta egészséges és finom étel. Az egyik legfontosabb C-vitamin forrás. 100 g káposztában a 20 mg C-vitaminon kívül található még B1 vitamin, karotin, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium és jelentős mennyiségű növényi rost. A savanyítás során keletkező tejsavbaktériumoknak pedig fontos szerepük van a bélrendszer természetes egyensúlyának fenntartásában. Sőt, egyes kutatások szerint a savanyú káposzta levének fogyasztása nemcsak a stresszoldásban hasznos, hanem gátolja a daganatos sejtek növekedését. Ezenkívül remek, finom ételek főzésének alapanyaga. Közismert és közkedvelt savanyú káposztából készült étel a székelykáposzta, a töltött és a rakott káposzta.
A savanyított káposzta elkészítésének menete:
- A megtisztított, érett káposztafejeket legyalulják.
- Előkészítik a fűszereket: só, bors, köménymag, mustármag, felszeletelt torma, babérlevél, vöröshagyma, felszeletelt birsalma, hegyes piros erős paprika.
- A tisztára mosott 120-130 literes hordókat bedörzsölik a félbevágott vöröshagymákkal.
- Rétegezik a káposztát a fűszerekkel 10-15 cm vastag rétegben.
- Ezután tömörítik farúddal vagy lábbal egészen addig, míg levet nem enged a fűszerezett káposzta.
- Addig folytatják a rétegezést és tömörítést, míg a hordó háromnegyed részig tele nem lesz.
- Letakarják tiszta fehér (pl. lenvászon vagy pamut) ruhával, amire nehezékként erős, vízzel töltött műanyagzsákot tesznek, így légmentesen lezárják.
- A káposztakészítő helyiségben 15-18 ˚C legyen. Így kb. két hét alatt megforr a káposzta. Ekkor leveszik a takaró ruhát és langyos vízben kimossák, a zsákokról a képződött habot lemossák, majd a kicsavart tiszta ruhát és a zsákot újra visszateszik a káposztára.
- Körülbelül 3 hét alatt kész az enyhén sárgás színű, vékony szálú, savanyú káposzta.
A savanyú káposzta nyersen vagy főzve fogyasztva is vitamindús, ízletes étel.