Kategória
turizmus és vendéglátás
Csülökpörkölt

A magyar konyha már a honfoglalás idején használta a sertéshúst. A feldolgozott állat szinte minden részét felhasználták. A pörkölt valamelyik fajtája a magyar vendéglők étlapján általában szerepel.

A Gólyafészek Vendéglő étlapján folyamatosan szerepel a pörköltnek ez a fajtája, a csülökpörkölt. A pörkölt a tokány és a pirospaprika találkozásával megszületett étel.

A csülökpörköltet a sertés alsó lábrészének felhasználásával készítik. Lehet a köröm feletti apró, karcsú „franciabokából”, de alkalmasabb a mellső-, vagy hátsóláb kiszélesedő, izmosabb, húsosabb részeiből, az ún. csánkokból elkészíteni.

A boka, a csánk tisztítása, kicsontozása, darabolása után áll készen a hús a főzésre. A bőrt is beletehetjük. Esetleg kolozsvári szalonna hozzáadásával fokozhatjuk az ízét. Ha bográcsban főzzük, akkor köretként az utolsó 25-30 percben hasábra vágott burgonyával sűríthetjük. Ezt a laktató, ízletes ételt általában galuska körettel és uborka- vagy káposztasalátával javasolják tálalni.

Pápán a csülökpörkölt fogyasztásának régi hagyományai vannak. Kezdetei a kiskocsmák „boldog békeidős” és a két világháború közti idejére nyúlnak vissza. A Gólyafészek Vendéglő ennek a hagyománynak a folytatója.