Kategória
sport
Címer

A Perutz család meghatározó hatással volt városunk 20. századi gazdaságtörténetére.

A csehországi család Pápán gyárat alapított. 1901-ben a szövőt és a fehérítőt helyezték üzembe. Az építkezés befejezése előtt szövőiskolát indítottak el, ahol az első munkásokat oktatták. 1901. év végén 250 munkása volt, 1914-ben már 450. A világháború természetesen visszavetette a gyár fejlődését, működését, de hozzáláttak az újjáépítéshez és 1940-ben már 1200 munkást foglalkoztattak. 1927-ben megépült a pamutfonó. A gyár eleinte tömegszükségletre pamutárukat gyártott, majd később áttért a szép divatáruk gyártására is. 1937-ben megalakult a Pápai Pamutfonógyár Részvénytársaság és a Pápai Textilgyár Részvénytársaság, amelyek biztos megélhetést jelentettek az ott dolgozóknak és családjaiknak.

 A vállalat a tisztviselők és a munkások számára lakóházakat építtetett és  sport- és kultúregyesületeket alapított. Kultúrházat létesített előadások és tanfolyamok tartására. 1928-ban napközi gyermekotthont hozott létre a dolgozók gyermekeinek elhelyezésére a szülők munkaideje alatt.

A Perutz család az üzemek működtetésével nem csak a saját vagyonát kívánta növelni, hanem gondolt a dolgozók jobb munka- és életkörülményeire, és a közhasznú intézmények alapításával, a város egyesületeinek támogatásával, saját vállalati sportéletének kialakításával a város fejlődését is szolgálta. A sportolók évről évre jobb eredményeket értek el, hírnevet hozva a városnak, mezükön (a város és) a sportklub Perutz-emblémájával.

A cég védjegyének számító „Gebleichter Madras” emblémát 1885. március 30-án Prágában védették le. A motívumon eredetileg egy arany szarvas volt látható kék háttérben. A család emblémája Magyarországon 1892-ben vált ismertté a termékeik, szöveteik Budapesten történő forgalmazásával. Az embléma 1997-ig, a Pápai Textilgyár végleges felszámolásáig használatban maradt.

A védjegy önálló története 1928-ban kezdődött a Perutz Sport Club cégsportegylet alapításával. Az akkori egyesület kék-sárga mezőre osztott pajzscímerét aranyszínű, keresztbe rakott textilorsó és vetélő díszítette. A felső mezőben az egyesület monogramja olvasható: P. S. C. (A gyári címerben ismert, a „pajzson feltüntetett ágaskodó aranyszarvas”-os változat is használatban maradt.) 1940-re  a labdarúgó szakosztályon kívül a tenisz-, repülő-, kerékpár- és atlétikai szakosztálynak, 1947-re az ökölvívó-, teke-, vitorlázó-, sakk- és asztalitenisz-szakosztály jelképévé is vált.

A Perutz-embléma a család pápai tevékenységét és a sportban betöltött szerepét is szimbolizálja.