Kategória
sport
0

A Pápai Lovas Club jogelődje az akkori Pápai Mezőgazdasági Technikum lovas szakosztálya, röviden „lovasiskola” volt, amely 1967. február 23-án alakult. Az alapító tagok az iskola tanárát, Varga Sándort, népszerű nevén „Sampi” bácsit választották elnöknek. Ezt a beosztást haláláig, 1985 januárjáig töltötte be. Az alapító intézmények között volt a Pápai Állami Gazdaság Tanüzeme, a Pápai Mezőgazdasági Technikum Állattenyésztési szakköre és a Pápai Járási Tanács Mezőgazdasági Osztálya. Az első években szinte minden feltétel hiányzott a zavartalan működéshez.

Több évi tárgyalás után a lovasiskola 1970. október 15-én foglalta el végleges helyét. A lovasiskola első edzője Makrai László volt, akitől Ihász István vette át a teendőket. A későbbiekben Bőhm Géza főlovász és telepvezető volt az edző. 1981 őszén pedig az egykori kiváló versenyző, a későbbi lovas edző, Kocsis László lett a telepvezető, egyúttal a lovas club elnökhelyettese. 

Miután az infrastruktúra kiépült, folyamatosan bővült a létszám. Az 1970-es évektől a serdülő fiatal lovasok jelentős eredményeket értek el díjugratásban. 1976. január 9-i közgyűlésen az akkor már Pápai Mezőgazdasági Szakközépiskola néven nyilvántartott intézmény sportkörének Lovas szakosztálya kivált az iskola keretei közül és Pápai Lovas Club néven önálló egyesületté alakult. Székhelye: Veszprémi út, Tangazdaság-Lovasmajor, alapító tagok száma 49 fő. Az 1970-es években a díjugratás mint fő profil mellett jelentős szerepet játszott az egyesület életében a Nagyvázsonyi Lovasjátékokon való részvétel. A rendezvényen a versenyzés mellett a kosztümös történelmi jelenetekben is szerepeltek az egyesület tagjai. A saját bevételek növelése céljából az Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Rt.-vel, röviden IBUSZ-szal is együtt működött az egyesület. Túra- és vadászlovaglásokat szerveztek külföldi lovasok részére.

Az 1980-as években további minőségi bővülés állt be a ló- és a lovasállományban. Ez lehetővé tette, hogy a későbbiekben a military szakágban is eredményesen tudtak versenyezni. 1982-ben Hancsics Tamás ifjúsági kategóriában országos military bajnok lett. 1984-ben született jó eredmények alapján a következő évben rendezett országos bajnokságon nyolc felnőtt és ifjúsági lovas nyert indulási jogot. Az 1980-as évek második felében 10 fő minősített sportoló képviselte az egyesületet a különböző versenyeken.

Az 1990-es években a military sport átvette a vezető szerepet és kiváló eredményeket hozott. Bőhm Róbert Ausztriában I. helyezést ért el 1991-ben. Az Ifjúsági Európa Bajnokságon 1992-ben Németországban VI. helyezést ért el a Bőhm Róbert, Győr Gábor alkotta csapat. A későbbiekben Győr Gábor több nemzetközi versenyen is sikerrel indult. Szintén ettől az évtől kezdve minden évben díjugrató versenyt rendezett a lovas club. 1993-tól military szakágban országos versenyeket is szerveztek. Ebben az időszakban több pápai lovas lett területi, megyei, és országos bajnok.

1995-ben megváltoztak a működési feltételek. Kocsis László egyéni vállalkozó kibérelte az egész telepet a lóállománnyal együtt és átvette az üzemeltetést. A Pápai Lovas Club ettől kezdve a felügyeleti jogot gyakorolja. A club tagsága megmaradt, de működtetése megváltozott. Megjelentek a magántulajdonban lévő lovak, beindult a bértartás, versenyeztetés. Ettől kezdve a club lovasai ezeken a „magánlovakon” versenyeztek eredményesen a club színeiben. Kocsis Lászlót beválasztották a Magyar Lovas Szövetség Elnökségébe, ahol 6 éven keresztül dolgozott. Jelenleg a Veszprém Megyei Lovas Szövetség Elnöke. Dr. Tóth András a Magyar Military Válogatott állatorvosa lett. Több nemzetközi versenyen vett részt többek között az 1996-os Atlantai Olimpián. Még 1995-ben indult el a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium lótenyésztő szakmunkás képzése a telepen, amely napjainkban is folyik. 1997-ben Pápa Város Díszoklevelét kapta meg az egyesület, elismerve a 30 év munkáját és sportteljesítményét.

A 2000-es években a club lovasai több történelmi film forgatásán is részt vettek. A 2000-ben elindult a „Lovas majális” rendezvény, mely városi rendezvény lett, és minden évben megrendezésre kerül. A rendezvény keretében díjugrató és ügyességi versenyek, hagyományőrző bemutatók zajlanak. 2004-ben Hajnóczky Béla a club volt elnöke, edzője a Magyar Lovas Szövetségtől Széchenyi Emlékérmet kapott. Ugyanezt a díjat 2018-ban Kocsis László is megkapta. Ez a kitüntetés a legmagasabb szintű elismerés a Magyar Lovas Szövetség részéről.

Napjainkban, 2018 decemberétől Bőhm Szabolcs egyéni vállalkozó vette át a telep üzemeltetését, „Bőhm Lovasudvar” néven. Ő végzi a lovas oktatást, foglalkozik bértartással, lószállítással, lovastornával, versenyeztetéssel és belovaglással.