Emlékmű

Pápa város büszkeségei, Magyarország egykori védelmezői, a pápai huszárok és a pápai ejtőernyősök mellett a pápai vadászrepülők voltak, akik 40 éven keresztül biztosították az ország légterének védelmét. A repülőezred 1961. szeptemberétől 2001. június végéig állomásozott városunkban.

47. Honi Vadászrepülő Ezred elnevezéssel 1961. szeptember 21-én került Pápára az ezred. A magyar légierőnél elsőként kapták meg a 2200 km/órával repülő MiG-21 vadászgépet. Az ezred alaprendeltetése és feladata, hogy az I. Honi Légvédelmi Hadosztály első lépcsőjében együttműködve a 31. Honi Vadászrepülő ezred, a 2. Honi Légvédelmi Rakéta Ezred erőivel és eszközeivel a távoli megközelítési útvonalakon megsemmisítse az északnyugati irányból támadó légi célokat, ezáltal oltalmazva a hadosztály körzetében elhelyezkedő objektumokat. Közben persze az idők folyamán változott a harci technika. A magyar katonai repülés történetében először ennél az ezrednél rendszeresítették a változtatható szárny nyílású MiG-23 vadászgépet. Ezzel kezdetét vette a harmadik generációs repülőgépeken történő repülő harckiképzés. Rendszerbe állították a MiG-21 BISZ legkorszerűbb változatát.  1985. július 20. után az ezred mindhárom századával Pápán folytatta a repülő harci kiképzést. 1991. augusztus 1-től a megnevezés: „Magyar Honvédség 47. Stromfeld Aurél Harcászati Vadászrepülő Ezred”-re változott, és szeptember 28-án az ezrednek a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere új csapatzászlót adományozott. 1992. március 15-től az ezred megnevezése: „47. Pápa Harcászati Repülőezred”- re változott. Lehetőség volt, hogy a repülő századok nevet válasszanak, és hogy az ezred és a századok címert készítsenek, azt felfesthessék a repülőgépekre, a jelvények hímzett változatát pedig a hadi ruházaton viselhessék. 1998-ban az ezred hadrendjéből a MiG-23 MF és UB típusú repülőgépeket kivonták. Az alakulat 2000-ben készülődött fennállásának 50. évfordulójára, amikor a haderő-átalakítás következtében értesült, hogy 2001. június 30-i hatállyal felszámolásra kerül. Az utolsó hivatalos repülésre az ünnepi állománygyűlés után került sor, 2000. augusztus 24-én. A búcsúrepülést, 16 db MiG-21 BISZ és UM repülőgép hajtotta végre.

Külföldi gyakorlatokon, repülőnapokon öregbítették Pápa város hírnevét. Remek pilótákat adott a magyar honvédségnek, a nagy nevek közül például: az első magyar űrhajóst, Farkas Bertalant.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Veszprém Megyei Értéktár Bizottsága a nemzeti értéket 2020. november 24-én felvette a Veszprém Megyei Értéktár kulturális örökség szakterületi kategóriájába.

https://ertektar.vpmegye.hu/index.php/11-veszprem-megye-ertektar/kulturalis-orokseg/14-47-papa-harcaszati-repuloezred