Kategória
kulturális örökség
Előadás

Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt 2005-ben alapította meg Pápán a Pegazus Színházat. A különleges hangulatú barokk pincében működő magán kamaraszínház felnőtt és gyermekelőadásokkal szórakoztatja nézőit.

Kínálatuk széleskörű, bábelőadásokkal, zenés, táncos bemutatókkal, irodalmi műsorokkal, drámákkal, játszóházakkal várják látogatóikat. Bábelőadásokat tartanak évi 7000 bérletesnek. További programjaik: Pegazus Parádé, Mackókiállítás, családi napok, pedagógiai foglalkozások. A megújult Esterházy-kastélyban országosan is egyedülálló az ő ötletük által megvalósult korhű marionett színház és az „Élő kastély”, vagyis amikor tárlatmesterek fogadják a vendégeket, s szinte színházi élményt nyújtva mutatják be az egykori kastélybeli grófi mindennapokat.

A tanító diplomával rendelkező pedagógus igazgatók felelősséggel, átgondoltan állítják színpadra előadásaikat. Céljuk a nevelés, pedagógiai üzenetek továbbítása gyermekeknek, szülőknek, óvónőknek, és persze fontos a kikapcsolódást nyújtó szórakoztatás is. Sarkadi Nagy László darabot ír, rendez, bábot és díszletet készít. Végh Zsolt színésze és bábszínésze a színháznak.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság 2019-ben az Értünk-díjjal fejezte ki megbecsülését a Pegazus Színháznak. Támogatói nyilatkozatként Mátyus Aliz idézett az értéktári javaslatában Berecz András mesemondó interjújából, Venczel Csaba dicsérő beszédéből, Molnárné Péterfalvi Zsuzsanna és Csíki Szabó Ildikó elismerő írásából.

Városunk büszkén mondhatja el, hogy az ország egyik legkiválóbb bábszínháza ebben a kisvárosban működik.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Veszprém Megyei Értéktár Bizottsága a nemzeti értéket 2020. július 9-én felvette a Veszprém Megyei Értéktár kulturális örökség szakterületi kategóriájába.

https://ertektar.vpmegye.hu/index.php/ertekeink/veszprem-megye-ertektar/kulturalis-orokseg/104-pegazus-szinhaz