Kategória
kulturális örökség
Koncert

Pápa város zenei életében kiemelkedik a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ fenntartásában működő kamarazenekar. 1974-től szerepel JMSZK Kamarazenekarként az együttes, jogelődje az 1949-ben Khell Zoltán irányításával megalakult Pápa Városi Szimfonikus Zenekar volt.

1974-től 2009-ig Bódi László, a Bartók Béla Zeneiskola vonós tanszékének vezető tanára volt a karnagy. 2009-ben Nagy Tibor, a pápai Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hegedűtanára vette át a karmesteri pálcát. A zenekari tagok nagy részét a Bartók Béla Zeneiskola és AMI muzsikusai, zenetarárai és az általuk felnevelt hangszeres növendékek teszik ki.

Az elmúlt 70 évben több, mint 200 hangversenyt adtak. Városunkon kívül Pápa partnervárosaiban és országos fesztiválokon is fellépnek. A zenekar repertoárjában szerepelnek hagyományos barokk és klasszikus művek, kortárs és 21. századi magyar zeneszerzők művei.

Magas művészeti tevékenységüket számos kitüntetésük jelzi: Bódi László karmesteri munkáját elismerő Pápa Város Díszoklevele, az együttes 50 éves fennállása alkalmából kapott Veszprém megyei Pro Comitatu díj, a XIII. Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztivál zsűri különdíja és a XIV. Kőszegi Országos Kamarazenekari Fesztivál különdíja.

A 70 éves zenekar színvonalas művészeti tevékenységének fontos helye van városunk kulturális életében. Játékukra a magas szakmai tudás jellemző. „A jól összeszokott együttes őszinte, szép előadásmódja jó kifejezője annak az örömnek, amit a zene világának sokszínűsége, a zene szeretete, szellemisége tükröz. A visszafogott finom hangzás, vagy a kirobbanó jókedv megszólaltatása a zenekar jellemzői.” /Fehér Ferenc/