Kategória
kulturális örökség
"Rubik kocka" bélyegekből

A bélyeggyűjtés, mint hobbi az egész világon jelen van helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten. A pápai bélyeggyűjtő csoport tagja a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének.

A pápai csoport 1952. április 1-jén jött létre Nemcsics Elek nyugalmazott középiskolai tanár kezdeményezésére 20 fő részvételével. 1955-ig a Petőfi Sándor Gimnázium épületében működöttek. 1970-től Jelencsik Sándor, a városi könyvtár igazgatója lett a bélyegkör vezetője. A szakkör ekkortájt a könyvtárban gyűlt össze heti rendszerességgel. 1999-től dr. Márczi Dénes, 2010-től pedig a mai napig Somogyi Zoltán az elnöke.

2008 óta a JMSZK keretében működnek, jelenleg a Huszár Közösségi Házban tartják heti foglalkozásaikat. Megrendezték a HUNFILA 2005 Pápa Nemzetközi bélyeg és Olimpia sportbélyeg kiállítást. A 20. Pápai Játékfesztivál alkalmából 4770 db bélyeg felhasználásával „Rubik-kockát” készített a pápai csoport a Munkácsy Ifjúsági Bélyeggyűjtő Szakkörrel együtt, amelyet több filatéliai rendezvényen is kiállítottak. 2012-ben, a 60 éves bélyeggyűjtő kör új sorozatot indított „A pápai bélyeggyűjtők kiskönyvtára” címmel. 2002-ben és 2011-ben két alkalommal nyerték el az ország legjobb bélyeggyűjtő köre címet, a „Gazda Gyula vándordíj”-at. A kör három tagja filatelista tevékenységéért Pro Cultura díszoklevél kitüntetésben részesült. Somogyi Zoltán elnök pedig a legmagasabb szintű kitüntetést, a „Gervay Mihály érmet” vehette át a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségétől.

A kör a város egyik legrégibb közössége. A bélyeggyűjtés által nemcsak ismereteket, de barátokat, közösségi élményeket is szereznek a résztvevők.