Kategória
kulturális örökség
Logó

A JMSZK Bakancsos Természetjáró Kört Terebesi József és lánya, Terebesi Ágota „Bronz” jelvényes túravezető alapította 1989 őszén. Ma már 60 tagú a közösség. Terebesi József 21 évig volt a kör vezetője, majd felesége, Terebesi Józsefné vette át ezt a munkát.

Eleinte „Terebesi család és amatőr bakancsos kirándulói”, majd „Boroszlán Természetjáró Kör”, később „Bakancsos Természetjáró Kör” elnevezéssel járták az erdőket. A közösség aktív, évi 32-34 túranapot teljesítenek. Ezenkívül részt vesznek a JMSZK által szervezett egészségnapokon, a „Mozdulj Pápa!” rendezvényen, a Pápai Játékfesztiválon, a Világgyalogló Napon, az Autómentes Nap rendezvényein. Több túramozgalmat indítottak el: az „1000 éve a Bakonyban”, Fedezd fel magadnak Döbrönte és környéke természeti értékeit!”, „Vártúrák a Bakonyban és a Balaton-felvidéken”, „Vértesi vártúrák”, „Templom és kolostorromok a Bakonyban és a Balaton-felvidéken”, „Bakonyi tanösvények” nevű mozgalmakat. Hagyományosnak számító túráik: „Bakancsos Természetjárók Napja”, „Gáti László természetjáró és tájfutó emléktúra”, „Mednyánszky Sándor emléktúra”.

„A kör vezetői és a tagok által felhalmozott tudás, tapasztalat és élmény, együtt a tenni akarással, az érdeklődéssel  adja a civil szervezetek hatalmas erejét és energiatartalékát, amely nélkülözhetetlen a társadalom, a közösségünk számára. Mindezek nyomán válik ez az aprócska közösség élővé, s lesz méltó rangos kitüntetések, elismerések elnyerésére.” /Szabadkai Verita/