Kategória
ipari és műszaki megoldások
0

A Pápai Asztalos Kft. 1986. január 1-én a Pápai Építőipari Szövetkezet Asztalos Szakcsoportjaként alakult, majd 1993. január 1-től Pápai Asztalos Kft-ként működik. Tevékenységének fő profilja egyedi bútorok gyártása, egyedi belsőépítészeti munkák kivitelezése. Számtalan közületi, egyházi intézmény belsőépítészeti - bútorozási munkái, műemlék épületek bútorai, illetve műtárgyak rekonstruált újra gyártása fűződik a nevéhez, melyből egy-két munkát emelnék ki az alábbiakban:

A Pápai Asztalos Kft. műhelyében készült többek között a pápai Esterházy-kastély kápolna bútorzata (tabrenákulum, oltármenza, pad, térdeplő), a szobákban található bútormásolatok: taburettek, kisasztalok, nádfonatos székek, porcelán mosdótál tartók.

A Veszprémi Érsekségen több mint száz négyzetméter - 1700-as évek közepén készített táblás parketta restaurálását, felújítását végezte.

Budapesti munkák közül a Liszt Ferenc tér 8. szám alatti Zeneakadémia műemlék épületének korszerűsítése is szép feladat volt. A Nagyteremben és a Solti teremben lévő zsöllyeszékek felújítása, átalakítása, kisterem falburkolata, oktató termek akusztikai burkolatai készültek el 2013. augusztus 30-ig.

Az Országház Alsóházi Ülésterem átalakítási, felújítási munkáit is a Pápai Asztalos Kft. végezte. Az ülésteremben a képviselői székek, miniszteri pultok, páholypadok, padozat teljeskörű felújítása 2014. március 31-ig készült el.

A Pannonhalmi Főapátságban 2014. szeptemberében készült el az iskola egykori tornatermében a multifunkcionális terem/díszterem, Gutowski György tervei alapján. Konferenciák, zenei és színházi események, iskolai ünnepségek befogadására alkalmas. Az új díszterem elnyerte a Német Design Tanács 2017-es belsőépítészeti díját (Iconic Awards nevét viselő díj), mellyel a kiemelkedő és innovatív alkotásokat ismeri el a frankfurti szervezet.

2018-2019-es években kiemelkedő projekten dolgozott a Kft., egy magas igényszintű közületi intézmény műtárgyi székeinek és bútorainak rekonstruált újragyártását, valamint a kiemelt létesítmény egyedi bútorainak gyártását valósította meg a Miniszterelnökség épületében.

A budavári királyi palotaegyüttes Szent István terme a II. világháború alatt teljesen kiégett. A Nemzeti Hauszmann Program keretében az elpusztult terem  rekonstrukciójára került sor. Hauszmann idejéből származó részletrajzok, különböző helyekről előkerült fotók alapján a tervezők és művészettörténészek újraálmodták e termet.

A Pápai Asztalos Kft. jelentős részt kapott a megvalósításban, szép feladathoz jutott. A Szent István terem kivitelezése egy nagyon igényes, aprólékos munka volt. A fotók alapján a tervezők, művészettörténészek után milliméter pontossággal hajtotta végre a Kft. az újragyártást. 2017 óta napi szinten foglalkozott a munkával. Ezalatt rengeteg időt töltött el a mintázással. A kivitelezési feladatok között szerepelt a díszes álmennyezet termékgyártása, felületkezelése, helyszíni szerelése, a két darab gazdagon faragott ajtó, a konzolasztal, 2 db asztal, 8 db karszék, 6 db taburett asztalos munkái. A Hauszmann által megálmodott ékszerdoboz - a Szent István terem - 2021. augusztus 20-án ünnepélyes keretek között került átadásra, és nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.